Case study: Vanderlande Industries

Ondek hoe outsourcing van het STACK@EASE systeem van Vanderlande bijdraagt aan het realiseren van de groeiambitie

Samenvatting

Door veranderingen in de markt maakt Vanderlande Industries een enorme groei door. Om die groeiambitie ook daadwerkelijk te kunnen realiseren moest er meer productiecapaciteit beschikbaar komen. Het uitbesteden van de productie van STACK@EASE bleek voor hen de juiste strategie te zijn om aan de vraag vanuit de markt te kunnen blijven voldoen. 

 • Zeer betrouwbare levertijden comform afspraken ondanks projectgestuurde order
 • Garantie op de gewenste kwaliteit
 • Competitief in de markt door de beste integrale kostprijs
 • Productieafdeling van Vanderlande kan zich richten op hun kerncompetenties 

vanderlande_MTA_systemsupplier_outsourcing

Over Vanderlande Industries

Vanderlande is de wereldwijde marktleider op het gebied van logistieke automatisering op luchthavens en in de pakketmarkt. Het bedrijf is ook een toonaangevende leverancier van proces automatiseringsoplossingen voor magazijnen. 

De systemen en diensten richten zich op het verbeteren van de logistieke processen van de klant en het verbeteren van hun logistieke performance, vandaag, morgen en gedurende de hele levenscyclus. 

STACK@EASE is een innovatief tilhulpmiddel dat vliegveldpersoneel helpt om bagage na sortering in containers te laden door de bagage vrijwel gewichtloos te maken. Dit systeem is onder andere reeds geïmplementeerd op Hong Kong International Airport en London Heathrow Airport. 

MTA_Iconen1

De uitdaging

Door veranderingen in de markt onder andere online shopping en het toenemende aantal reizigers dat het vliegtuig pakt komen er steeds meer magazijnen, distributiecentra en vliegvelden bij en neemt de vraag naar automatisering toe. Dit zorgt ervoor dat Vanderlande Industries een enorme groei doormaakt. 

Ondanks die groei wilde Vanderlande de huidige productiecapaciteit niet verder uitbreiden. De uitdaging was om ervoor te zorgen dat ze ondanks een capaciteitsprobleem toch de gewenste groei kunnen realiseren, met behoud van kwaliteit. 

Dat de oplossing lag in het uitbesteden van een deel van de productie was voor Vanderlande al snel duidelijk, maar welk product? En nog belangrijker: Met welke partner? 

STACK@EASE was voor Vanderlande een nieuw product, maar ook een complexer product in vergelijking met andere producten, waardoor het minder in hun eigen productie paste. Ze konden met de huidige productiecapaciteit niet garanderen dat ze aan de verwachte vraag konden voldoen wanneer ze de productie van STACK@EASE volledig in eigen hand zouden houden. Daarom is Vanderlande voor dit specifieke product op zoek gegaan naar een partner die dit product kon produceren tegen de juiste kwaliteit, lead time en kosten om fluctuaties in de vraag op te kunnen vangen.

Fleur (1)

''Om de kwaliteit van onze producten, waaronder STACK@EASE, te kunnen garanderen zijn we op zoek naar betrouwbare partners die ons kunnen ontzorgen en helpen om de beoogde groei te realiseren.''
– Fleur Straathof 
Supply Chain Manager FLEET
Vanderlande

De oplossing

Om de groeiambitie te realiseren en de druk op de eigen productiecapaciteit te verminderen, moest Vanderlande op zoek naar een partner die:

 • Hen volledig ontzorgt bij de productie van STACK@EASE
 • De technische kennis en ervaring heeft om een complex product als STACK@EASE te produceren
 • Kan voldoen aan de wensen rondom kosten, levertijd, kwaliteit, en de gevraagde flexibiliteit vanwege projectgestuurde orders

Die partner vond Vanderlande in MTA. 

Fleur (1)
''Omdat STACK@EASE een technisch complexer product is dan andere producten die we produceren, zochten we een bedrijf die beschikt over de benodigde technische kennis en ervaring voor het produceren van complexere producten. In MTA zagen we die partner, dat was aanleiding om te onderzoeken of er ook daadwerkelijk een match was op commercieel, technisch en organisatorisch vlak.''
– Fleur Straathof
Supply Chain Manager FLEET
Vanderlande

De beslissing om de productie van STACK@EASE bij MTA neer te leggen ging niet over één nacht ijs. Er zijn namelijk veel cruciale factoren die onderzocht moeten worden én op groen moeten staan. 

De eerste stap was onderzoeken of er überhaupt een positieve business case is om de productie van STACK@EASE uit te besteden. Bij het bepalen van de business case staat er eigenlijk maar één vraag centraal: kan MTA STACK@EASE produceren tegen de beste integrale kostprijs en een kostenbesparing realiseren? Om de business case goed scherp te krijgen is er vanuit beide partijen volledig open en transparant informatie gedeeld over prijzen, productietijd en de belangrijkste cost drivers binnen het product. 

Uit dit onderzoek bleek dat de commerciële match tussen MTA en Vanderlande aanwezig was. Vervolgens is gekeken of deze match er ook op organisatorisch en technisch vlak is: kan MTA de opdracht vanuit Vanderlande op de gewenste manier uitvoeren?

Vanderlande heeft bij MTA een audit uitgevoerd waarbij naar het totale proces is gekeken — vanaf het moment dat de opdracht verstrekt wordt tot het moment dat het product uit de productie komt. Het onderzoeken van het totale proces is belangrijk om tot een volledige inventarisatie te komen van alle mogelijke risico's. Voldoet MTA aan alle criteria op het gebied van inkoop, productie, test en validatie, planning, kwaliteitscontrole en kwalificatie van personeel?

De uitkomst van deze audit was helder: achter elk onderdeel stond een groen vinkje. ''Tijdens de audit werd duidelijk dat de processen bij MTA gestructureerd en zeer efficiënt zijn ingericht'', vertelt Fleur. 

Vervolgens is er gezamenlijk een plan van aanpak gemaakt om ervoor te zorgen dat de transitie van productie bij Vanderlande naar productie bij MTA tegen een zo laag mogelijk risico kon verlopen. Dit plan bestond uit de volgende stappen: 

 • Een lead monteur van MTA op locatie mee laten draaien in de productie om kennis op te halen.
 • De kennis die niet geborgd is in de technische product documentatie (TPD) borgen in een Part Function Sheet (PFS) om alle benodigde kennis en informatie beschikbaar te hebben. 
 • Opstarten van een eerste productiebatch op basis van de onderdelen zoals Vanderlande ze inkoopt en produceert om aan te tonen dat MTA het product op de juiste manier kan assembleren, testen en leveren. 
 • Inrichten eigen toeleverketen, oftewel optimalisatie van de supply chain: welke onderdelen zijn critical to quality? Welke onderdelen moeten bij de preferred supplier afgenomen worden en voor welke onderdelen mag MTA zelf bepalen waar deze geproduceerd worden? Voor bepaalde onderdelen heeft MTA samples laten produceren om er zeker van te zijn dat er geen risico's aanwezig zijn in de keten. 
 • Volledig opstarten van productie STACK@EASE. 

''In dit hele proces, van business case tot opstarten van productie, is het een groot voordeel dat MTA in de buurt zit'', vertelt Fleur Straathof. ''Hoewel we vanwege de organisatiestructuur en kennis bij MTA geen grote risico's voorzagen, is het toch prettig dat er bij vragen of problemen snel geschakeld kan worden. Omdat het een technisch complex product betreft had het voor ons de grote voorkeur om de lijn tussen productie en R&D kort te houden, dat maakt iteratieslagen namelijk een stuk makkelijker.'' 

Fleur (1)

''We hoeven ons geen zorgen meer te maken of er genoeg capaciteit is om STACK@EASE te produceren. MTA is zeer betrouwbaar als het gaat flexibiliteit, levertijd, prijs en kwaliteit. Door de productie bij hen neer te leggen worden we als organisatie volledig ontzorgt.''
– Fleur Straathof
Supply Chain Manager FLEET
Vanderlande

De resultaten

Door de productie van STACK@EASE uit te besteden bij MTA is Vanderlande: 

MTA_Iconen5 MTA_Iconen4 MTA_Iconen3
In staat om de beoogde groeiambitie te realiseren omdat er onder andere binnen de eigen productiecapaciteit meer ruimte vrijkomt voor de productie van andere producten


Verzekerd van een zeer betrouwbare levertijd conform afspraken om aan de vraag te voldoen. Gegarandeerde kwaliteit door een volledig getest product

Verzekerd van de beste integrale kostprijs voor STACK@EASE omdat MTA gebruik maakt van eigen geselecteerde leveranciers

 

Realiseer net als Vanderlande uw groeiambitie door de productie van een module of systeem uit te besteden

Voor Vanderlande bleek het uitbesteden van de productie van het STACK@EASE systeem dé strategie te zijn die bijdraagt aan het realiseren van de beoogde groeiambitie en ervoor zorgt dat ze aan de toenemende vraag vanuit de markt kunnen voldoen. 

Wilt u ook ontdekken wat voor uw specifieke situatie de mogelijkheden omtrent het (modulair) uitbesteden van productie zijn? Heeft u een outsourcing vraagstuk en bent u benieuwd naar de mening van een expert?

U kunt uw vraag of probleem geheel vrijblijvend bespreken met een van MTA's experts.

Spreek met een expert