HvdB-2255_1
Blog
Terug naar het overzicht

Modulair uitbesteden: hoe selecteer ik de juiste system supplier?

Geplaatst door: John Willems

Het modulair uitbesteden van productie is een keuze waar u niet zomaar voor gaat. U wilt zeker weten dat de modules en machines voldoen aan de verwachte kwaliteit en functionaliteit, ook als u de productie hiervan uitbesteedt. Ook wenst u natuurlijk een tijdige levering binnen de gewenste totale kosten. De KPI’s Quality, Logistics, Technology en Costs (QLTC) horen in balans te zijn. In deze blog post ga ik dieper in op de elementen die belangrijk zijn bij het selecteren van de juiste system supplier.

Een positieve business case is het belangrijkst

Voor 90 tot 95% bepaald een positieve business case of u uiteindelijk kiest voor modulair uitbesteden. Met andere woorden: is uitbesteden winstgevend? En welke partner kan u hierbij het best ondersteunen? De kunst daarbij is om naar integrale kosten te kijken — levert het totale plaatje uiteindelijk het gewenste resultaat op?

Het is slim om dit snel te achterhalen. Dit kan op verschillende manieren. MTA maakt bijvoorbeeld een snelle ‘scan’ die gebaseerd is op de cost drivers van het product dat u mogelijk wilt uitbesteden. Met andere woorden, wij bepalen de kostprijs aan de hand van de belangrijkste cost drivers.

Zo’n scan geeft snel inzicht; u weet vrij snel of uw plan haalbaar is en daarmee of uitbesteden een goede optie zou zijn. Een system supplier die u een snelle scan kan bieden scheelt onderaan de streep vaak een hoop tijd en moeite omdat u relatief snel antwoord krijgt op uw vraag.

MTA_2017_03.jpg

ook andere zaken bepalen wie de beste system supplier voor uw product is

Is de business case positief dan is een maatwerkplan de volgende stap. Ieder product is namelijk anders en heeft specifieke eigenschappen. Er is geen plan dat volgens een vast format uitgewerkt kan worden.

Total Cost of Ownership is hierbij het uitgangspunt. Bij het kiezen van de juiste system supplier kijkt u niet alleen naar de prijs, maar ook naar:

  • Kwaliteit: Misschien is de integrale kostprijs het meest gunstig, maar als de kwaliteit niet voldoet dan levert het u uiteindelijk niet het gewenste resultaat op. Kwaliteit moet geborgd zijn in de processen van de gehele toeleverketen.
  • Flexibiliteit: Kan een toeleverancier de gewenste flexibiliteit leveren? Hoe wordt deze flexibiliteit gemanaged?
  • Leverperformance: Hoe wordt dit gemeten en wat zijn de behaalde resultaten over een langere periode?
  • Productiecapaciteit: Is er voldoende productiecapaciteit? Hoe gaat men om met flexibele behoefte?
  • Productie infrastructuur: Heeft de system supplier de juiste productie infrastructuur, zoals bijvoorbeeld een cleanroom, ESD, testmiddelen, en andere technische expertise beschikbaar om de module of het systeem te kunnen produceren?
  • Communicatie: Hoe worden klantvragen verwerkt en hoe is de communicatie rondom deze vragen georganiseerd?
  • Service: Hoe ziet de service eruit? Kunnen ze spare parts leveren? Hoe wordt er gereageerd wanneer er problemen zijn?
  • Klantenspreiding: Hoeveel klanten bedient de supplier? En hoe zijn deze verdeeld ten opzichte van elkaar? 

Eerlijkheid duurt het langst

Een partner die goed naar uw vraagstelling luistert en eerlijk is, is het allerbelangrijkst. U verdient een partner die met een eerlijk antwoord op de vraag terugkomt. Iemand die eerlijk zegt dat de business case niet positief is. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het hele plaatje klopt.

Maar kies ook voor een partner die meedenkt. Bijvoorbeeld door een business case die in eerste instantie niet sluitend is toch positief te maken. Dit kan door het ontwerp te optimaliseren met value engineering. Of door de maakbaarheid van onderdelen te verbeteren zonder het overall design te wijzigen.

Mocht maatwerk gewenst zijn, kies dan voor een partner die dit mogelijk kan maken. Variatie kan binnen de configuratie aangebracht worden door een slimme architectuur te definiëren. Daarmee wordt het product configureerbaar.

Kan de door u geselecteerde system supplier die toegevoegde waarde leveren?

Alle elementen die ik in deze blog post beschreven heb, zijn belangrijk in de overweging voor de juiste system supplier, zodat u uiteindelijk de beste kostprijs geboden kan worden. Maar wat u precies nodig heeft voor een positieve business case, daar komt u eigenlijk pas achter in een persoonlijk gesprek. Hoe ziet uw persoonlijke business case eruit? Welke uitdagingen spelen er?

Samen met de system supplier zal u moeten bepalen hoe de uitdagingen overwonnen kunnen worden.

Heeft u een outsourcing vraagstuk en bent u benieuwd naar de mening van een expert? Wij staan voor u klaar.

Deel deze pagina