HvdB-2255_1
Blog
Terug naar het overzicht

Het uitbesteden van productie: waarom is dat interessant?

Geplaatst door: John Willems

Als high tech producent van mechatronische machines en systemen kan het wellicht zeer interessant zijn (een deel van) de productie uit te besteden. Maar wanneer kiest u daarvoor?

 MTA-System-supply-machinerie-productie-randvoorwaarden-uitbesteden

Er zijn verschillende redenen waarom u als OEM’er kunt overwegen te kiezen voor het modulair uitbesteden van productie:

 • Groeiambitie

  Door toenemende vraag vanuit de markt wilt u als onderneming groeien. Maar dat vraagt om extra productiecapaciteit en (gespecialiseerde) mankracht die niet altijd voorhanden is. Door productie uit te besteden, realiseert u snel de gewenste groei zonder te investeren in vierkante meters en productie- of arbeidskrachten.

 • Flexibiliteit managen

  De vraag naar uw product vanuit de markt is verre van constant. Door het uitbesteden van productie kunt u pieken en dalen in de vraag opvangen. Het gebruik maken van externe capaciteit maakt u als onderneming veel flexibeler en u kunt meer werk verzetten in dezelfde tijd. Bovendien verbetert u de cash flow van uw onderneming, omdat u het productietraject niet hoeft voor te financieren. U investeert pas als u het eindresultaat daadwerkelijk in handen heeft.

 • Kostenbesparing

  Het uitbesteden van productie zorgt voor een verlaging van de inkoop- en voorraadkosten. Bovendien is investeren in uw productieruimte, machinepark en extra mankracht niet nodig.

 • Snellere doorlooptijd

  Door al in een vroeg stadium van de productontwikkeling te kiezen voor samenwerking met een productiepartner, kunt u de ‘time to market’ behoorlijk verkorten. Een gespecialiseerde partner is namelijk in staat het ontwikkeltraject parallel te laten lopen met het industrialisatieproces, oftewel het proces om te komen tot een maakbaar, seriematig te produceren product. En dat is cruciaal bij het verwerven van marktaandeel. Want hoe eerder u uw machine op de markt kunt brengen, hoe meer u uw marktaandeel kunt laten groeien. U bent de concurrentie immers een stap voor.

 • Kwaliteitsverbetering

  Door de samenwerking met een productiepartner aan te gaan, investeert u niet alleen in productiecapaciteit maar ook in kennis en ervaring. U gaat dan namelijk in zee met specialisten op het gebied van mechatronica die zich 100 procent comfortabel voelen binnen hun eigen vakgebied. Deze know how en ervaring leidt tot nieuwe inzichten en daarmee een verbetering van de resultaten, een lagere kostprijs en een kortere doorlooptijd in productie.

Global supply chain management

MTA heeft een uitgebreid netwerk van internationale toeleveranciers, stuk voor stuk specialisten binnen hun eigen vakgebied. Middels een nauwkeurig en goed gefundeerd selectieproces gaan we uitsluitend voor de ‘best fit’ tussen uw productievraagstuk en de leveranciers waarmee we samenwerken. Dankzij MTA’s uitgekiende Global Sourcing System zijn we in staat de beste samenwerkingspartners te selecteren voor de productie van de diverse onderdelen van uw machine of module. 

 

De beste partners

Maar hoe selecteren we onze partners dan? Doordat letterlijk ‘de hele wereld’ binnen handbereik is, kunnen we putten uit een onafhankelijke en onbeperkte capaciteit. Als system supplier gaan we vanzelfsprekend voor niets minder dan het perfecte eindresultaat. Een uitgebalanceerde toeleverketen is daarbij een must. 

Onze uitgebreide database van preferred suppliers stelt ons in staat per project de juiste toeleveranciers te selecteren. Op basis van de historie van de samenwerkingsverbanden en eerder gerealiseerde projecten kunnen we iedere leverancier ‘ranken’ ten opzichte van andere leveranciers. Uiteraard is onze database dynamisch en worden er regelmatig nieuwe toeleveranciers toegevoegd die een meerwaarde vormen voor MTA en daarmee ook voor u als OEM’er. Daarmee borgen we ons concurrerend vermogen en onze flexibiliteit in de huidige innovatieve markt en bent u bij ons verzekerd van het beste eindresultaat. 

 

Selectiecriteria

Om de optimale toeleverketen te kunnen vormen, staven we de capaciteiten van onze preferred suppliers bij ieder afzonderlijk project aan een groot aantal parameters. Denk aan onder andere kwaliteit, flexibiliteit, kostenniveau en levertijd.

We bekijken zorgvuldig de complexiteit van het te produceren onderdeel. Welke materialen en bewerkingstechnologieën zijn nodig? En hoe ziet de projectdynamiek eruit? Wat is bijvoorbeeld de gevraagde levertijd? En vergt het onderdeel vanwege afmetingen of gewicht hoge transportkosten? Op basis van al deze informatie bepalen we welke toeleverancier het beste resultaat kan leveren met de beste prijs-kwaliteit verhouding. Ook een goede en transparante communicatie en hoog serviceniveau staan bij MTA hoog in het vaandel. Dat vragen we ook van onze toeleveranciers. Zodat een goedlopende samenwerking en een optimale leverbetrouwbaarheid kan worden gewaarborgd.


Case study: realisatie groeiambitie

Vanderlande Industries vond in MTA de juiste partner voor het produceren van de STACK@EASE. Door het uitbesteden van de productie van dit tilhulpmiddel voor bagage, wist Vanderlande Industries de groeiambitie te realiseren. Lees meer over de succesvolle samenwerking tussen Vanderlande Industries en MTA in de Vanderlande Case Study.

Deel deze pagina